Opšta Pitanja

Pelet je visokokalorično bio-gorivo proizvedeno presovanjem, pod visokim pritiskom od piljevine,strugotine i drugog drvnog otpada, bez dodavanja vezivnih sredstava.

Nakon sagorevanja ovog goriva, nastaje samo 0,8% do 1% pepela.Takođe drveni pelet je veoma suv i kao što smo rekli veoma tvrdo-presovan što ga čini vrlo efikasanim izvorom goriva, mnogo efikasnijim od tradicionalnog drveta.

Pelet spada u obnovljive izvore energije. U procesu sagorevanja uticaj ugljen dioksida je minimalan. Izgaranjem peleta stvara se ista količina CO2 koliku je drvo koristilo prilikom svog rasta.

Standardno je pelet pakovan u plastične džakove od 15 kg.
Na transportnu paletu dimenzije 120 x 100 cm se pakuje 70 džakova što ukupno iznosi 1.050 kg.

Odsustvo štetnih gasova pri sagorevanju.

Ekonomski isplativo gorivo (1 tona zamenjuje 3-4 kubna metra drveta).

Prednost ovog goriva je što može da se koristi kao “tečno”, odnosno iz spremnika izlazi određena količina peleta, pa nije potrebno da se kao kod uglja i drva, na svaki par sati ponovo loži.

Iskorištenost energije kod peleta je preko 90%, dok je kod klasičnih peći, kotlova i kamina na ugalj i drva, najviše 70%.

Svakako, najbitniji elemenat je ekonomska isplativost dobijanja toplotne energije proizvedene od peleta koji je daleko jevtiniji u odnosu na fosilna goriva.

Kod izbora snage postoji više faktora koji utiču na pravilan izbor.

Veoma bitna stavka je raspored prostorija kao i izolovanost prostora.
Ne postoji univerzalna formula koja može opisati svaki prostor.

Zato je najbolje izbor snage i proračun grejanja ostaviti stručnom licu.
Najboje je da proračun uradi stručno lice koje će istovremeno i uraditi proračun i ugraditi kotao-kamin.

Takođe kod našeg generalnoog zastupnika Termokonvoj PLUS DOO uvek možete dobiti sve potrebne informacije
koje Vam mogu biti od pomoći pri izboru odgovarajuće snage.


Pitanja u vezi Mareli proizvoda

Svi Mareli kotlovi i kamini su opremljeni starterom. To znači da je potrebno samo da stavite gorivo (pelet) i uključite kamin-kotao, a sve ostalo je automatsko. Ako želite detaljno da proučite ovaj postupak, naše uputstvo za upotrebu uvek vam je dostupno.

Uobičajeno, ako se peć koristi kako je propisano, ne bi trebalo da bude problema.

Mareli proizvodi su napravljeni imajući u vidu autonomni rad, međutim, nivo usisavanja vazduha ponekad treba prilagoditi, ako primetite da je plamen prejak ili preslab, proizvodu će trebati više ili manje vazduha.

Takođe svi proizvodi poseduju zaštitne mere. Ukoliko se dogodi bilo kakav mehanički ili drugi kvar, to jest ako bilo koja komponenta otkaže, proizvod se jednostavno isključi.

Code Message Description
OK Sve je u redu
E1 Sensor H20 Problem sa senzorom H20
E2 SENSOR Smoke Problem sa senzorom izduvnih gasova
E3 Failed Ignition Neuspelo paljenje
E4 POWER 230V Problem sa glavnim napajanjem 230V
E5 LOGIN ALARM Aktiviran alarmni ulaz
E6 Overheating SMOKE Previsoka temperatura izduvnih gasova (dima)
E7 ACTUATOR Dodatni alarm (* nije dostupno kod svih sistema)

Svi naši proizvodi su opremljeni vrhunskom kontrolnom konzolom.

Dakle, jednostavno se samo na konzoli izabere OFF (isključi) i uređaj će se isključiti.

U ovim okolnostima proizvod nastavlja da radi iako se u peć više ne dostavlja gorivo, već samo sagoreva gorivo koje ostaje u komori za sagorevanje.

To može trajati od nekoliko minuta do sat vremena ili više…

Svaki Mareli proizvod je napravljen da obrađuje određeni maksimum grejne površine. Kada birate jedan od naših proizvoda, trebalo bi da pogledate strukturu vašeg doma. Da li je to jedan ili više-etažni dom ili je to veliki otvoreni prostor. U svim ovim scenarijima možete biti sigurni da su Mareli proizvodi najisplativiji način za grejanje čitavog vašeg doma.

Ovo zavisi od učestalosti upotrebe proizvoda, kao i od kvaliteta goriva koje koristi krajnji korisnik. Međutim, u opštem smislu preporučujemo čišćenje proizvoda svake 2 do 4 nedelje radi maksimalne efikasnosti.

Generalno, ako je proizvod instaliran na površini otpornoj na toplotu, zaštita poda nije obavezna. Međutim, ako to nije slučaj, ako je peć potrebno postaviti na drvenu ili bilo koju drugu zapaljivu površinu potrebno je postaviti podnu zaštitu.